مصاحبه با رئیس پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی

حجت الاسلام والمسلمین سلیمیانی بهبهانی رئیس پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی در گفتگو با روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم مطرح کرد: با توجه به سنخ فعالیتهای این پژوهشکده، بیشترین بروندادهای علمی آن، در بستر فضای مجازی است.

شاخص ترین فعالیتها

با توجه به سنخ فعالیتهای این پژوهشکده، بیشترین بروندادهای علمی آن، در بستر فضای مجازی است. سایت پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی (www.islamicdoc.org) که برگزیده ششمین جشنواره وب ایران نیز شد، در حقیقت نقش یک پورتال فعال و پویا را داراست که سامانه های متنوعی را پشتیبانی میکند؛ مواردی مثل کتابخانه دیجیتالی، ویکی علوم اسلامی، پایگاه پایان نامه های حوزوی، پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی و نشریه الکترونیکی مدیریت دانش اسلامی در این سایت قابل استفاده پژوهشگران است. به طور نمونه، پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی، سامانه ای روزآمد است که برایند تلاش های محتوایی و فنی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی، بر اساس آخرین استانداردهای مدیریت اطلاعات است. این پایگاه شامل بخش‌های اصطلاحنامه، فرهنگ‌نامه، نمایه و منابع در آن وجود دارد و در بخش اصطلاح نامه حدود 460 هزار اصطلاح با روابط آن بارگذاری شده است که در حال حاضر  320 هزار مورد آن تصویب نهایی و قابل مشاهده است. همچنین 99 هزار مدخل فرهنگ نامه و در بخش نمایه سازی حدود 220 هزار مورد بارگذاری شده که در حال حاضر 200 هزار مورد نمایش داده می شود و همگی این موارد در موتور جستجو به راحتی قابل دسترسی است. همچنین درگاه کتابخانه دیجیتالی پژوهشکده در یکسال اخیر با بیش از دوهزار رکورد افزایش به بیش از 107000 رکورد منابع که 14108 رکورد آن الکترونیکی (اعم از کتب، مقالات و پایان نامه) براساس فهرست نویسی توصیفی و تحلیلی موضوعی مبتنی بر اصطلاح نامه های تدوین شده در پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی ساماندهی شده است، که از این تعداد،  حدود 27600 عنوان کتاب، بیش از 73000 پایان نامه ( 51366 پایان نامه دانشگاهی، 12326 پایان نامه حوزوی و 9459 پایان نامه کشورهای اسلامی) بوده و از طریق سایت پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی به آدرس www.islamicdoc.org و یا با آدرس مستقیم www.dl.islamicdoc.org در دسترس علاقه مندان می‌باشد.کانال تلگرامی کتابخانه دیجیتالی نیز با آدرس @dl_islamicdoc_com جهت اطلاع رسانی برخط این سامانه، فعالیت دارد. همچنین این کانال با همین نام کاربری در پیام‌رسان‌های داخلی ایتا و سروش نیز قابل دسترسی است.

پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی از سال 1371 تا کنون با هدف فرهنگ‌سازی و آشنایی طلاب با کارکردهای اصطلاحنامه و سایر فعالیت های پژوهشکده، تعداد زیادی کارگاه و نشست علمی در مدارس و مؤسسات حوزوی برگزار کرده است. آخرین موارد آن :

رونمایی از پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی- 3/2/96، کرسی اصطلاحنامه ها و تبدیل آن به آنتولوژی 15/06/96، ابزارها در آموزش مجازی - نقش بانکهای اطلاعاتی و کتابخانه دیجیتال 22/7/96، مدیریت اطلاعات علوم اسلامی با دکتر الله بخش 23/7/96، کارگاه مدیریت اطلاعات مبتنی بر اصطلاحنامه در یازدهمین نمایشگاه رسانه های دیجیتال تهران 24/08/96، نقد استانداردهای سازماندهی اطلاعت در پایگاه کتابخانه های دفتر تبلیغات اسلامی 24/10/96، رونمایی از فرهنگ موضوعات و چکیده آثار شهید مطهری 18/11/96، استانداردهای نوین سازماندهی اطلاعات (1) اف آر بی آر و الگوهای وابسته و امکان پیاده‌سازی در پایگاه‌ کتابخانه‌های دفتر تبلیغات اسلامی 16/12/96 و کارگاه آموزشی ثبت مجلات در پایگاه‌های استنادی ملی و بین‌المللی- 25/2/97 بوده است.

علاوه بر نشر آثار پژوهشکده در بستر فضای مجازی، از سال 1376 تا کنون 22 اثر به صورت کاغذی منتشر شده است. از این میان، فرهنگنامه اصول فقه کتاب برگزیده «سیزدهمین کتاب فصل»، و اصطلاحنامه علوم حدیث، به عنوان اثر برگزیده «کتاب سال حوزه» معرفی شده است. جدیدترین اثر این پژوهشکده، کتاب «فرهنگنامه علوم قرآنی» است که در آبان ماه سال 94 توسط حضرت آیة الله صافی گلپایگانی رونمایی شد. این کتاب، مورد توجه علما و فرهیختگان قرار گرفته است و مقام برتر چهارمین همایش و جشنواره دوسالانه ارتقای کیفیت محصولات و فعالیت‌های فرهنگی را در سال 96 کسب کرد. انتشار «اصطلاح نامه کلام جدید» و «اصطلاح نامه فقه» در حوزه نشر مکتوب، و فرهنگنامه علوم اسلامی در سایر حوزه‌ها، و همچنین نمایه سازی منابع علوم اسلامی و فهرست نویسی پایان نامه های حوزوی و به روز رسانی اصطلاحنامه های موجود در حوزه نشر دیجیتال از پیش بینی های پژوهشکده برای سال آینده است.

پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی تا کنون با چندین پژوهشکده پژوهشی در قالب تفاهم نامه یا برگزاری کارگاه‌های آموزشی، ارتباط دوسویه و نظام مند برقرار کرده است. مراکزی مثل معهد المعارف الحکمیه لبنان، موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، پژوهشگاه قوه قضاییه تهران، موسسه موضوع شناسی احکام فقهی، موسسه دایرة المعارف حکمت اصفهان از جمله آخرین مراکزی می‌باشد که با آنها تعاملات علمی برقرار شده است.

حضور در نمایشگاه‌ها و کنگره‌ها، در جهت معرفی فعالیت های مراکز پژوهشی و همچنین افزایش سطح تعاملات نقش بسزایی دارد لذا پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی نیز حضور خود را در این عرصه هر ساله پررنگ‌تر و فعال‌تر می‌سازد. به طور نمونه در دو سال اخیر شرکت در نمایشگاه‌های جی تکس دبی 2017 ، یازدهمین نمایشگاه بین المللی رسانه های دیجیتال، سومین نمایشگاه دستاور دهای پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و کسب رتبه برتر، سی‌و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب و بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم تهران نیز از این موارد است.

برنامه برای آینده

گروه پژوهشی تدوین سازمان‌های دانش، در 6 برنامه کلی زیر ادامه کار خواهد داد:

انتشار اصطلاح‌نامه حقوق جزای اختصاصی و عمومی در قالب نرم افزار و پایگاه و کتاب

اهتمام اصلی به آماده سازی فرهنگنامه منطق و فرهنگنامه کلام قدیم (ویرایش اول آنها) است.

اتمام برنامه های قطبی مثل نمایه آثار مکتوب صداقت

تصویب اصطلاحات پیشنهادی در آثار نمایه شده

شناسایی و جذب نیروهای مستعد

رفع مشکلات و اختلالات برنامه پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی با همکاری گروه اشاعه اطلاعات و دانش