در اثر پیش رو، با نگاهی قرآنی انواع موانع رشد اخلاقی در ساحت شناختی، عاطفی و رفتاری مربوط به هر یک از اخلاق بندگی، اخلاق فردی و اخلاق اجتماعی و ارتباط موانع و راهکار کلی پیشگیری و درمان آن بررسی شده است.عنوان اثر:موانع رشد اخلاقی با نگاهی قرآنی
نویسنده: محمدمهدی فیروزمهر
تهیه: پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن
نوبت چاپ: اول، 1399
صفحات: 444
قطع: رقعی، شومیز
قیمت: 900000 ریال
کد: 610

پژوهش پیش رو با عنوان «موانع رشد اخلاقی با نگاهی قرآنی» به این نتایج دست یافته است: اخلاق قرآنی سازنده انسان در ابعاد گوناگون زندگی دنیا و شکلدهنده زندگی ابدی اوست.
در رویکرد اخلاقی قرآن، رشد اخلاقی به معنای ربّانی و الهیشدن از راه متخلقشدن به اخلاق الهی و عملکردن به آموزه¬های الهی است.
در اخلاق بندگی به معنای افعال اختیاری که در درجه اول و بهطورمستقیم مربوط به خداوند است، مانند معرفت و ایمان به خدا، امید به خدا، خوف از خدا، شکر خدا و... هر فردی با موانع متعدد روبروست که دو مانع اساسی و منشأ موانع دیگرند: مانع «جهل و نادانی»، به¬ویژه جهل مضاعف که مربوط به بعد نظری انسان است و مانع «هواپرستی» که مربوط به عقل عملی است.
اخلاق فردی به معنای اموری اختیاری که در درجه نخست مربوط به خود فرد می شود، بخشی از مباحث و مسائل اخلاق را شکل می دهد؛ اموری مانند توجه و بیداری، خودشناسی، پاکسازی دل از هرگونه ناپاکی و آلودگی، عزّت نفس، عفّت، شجاعت، صبر و استقامت از اصول اخلاق فردی به شمار می آیند.
اخلاق فردی در سه حوزه شناختی، رفتاری و عاطفی با موانع رو برو می شود و این موانع شکلگیری اخلاق فردی را مشکل یا ناممکن می سازند:
در حوزه شناختی مهم ترین مانع، جهل به خود و فقدان خودشناسی است. در حوزه عمل و رفتار فقدان عزم، مهم ترین مانع و در حوزه عواطف حب ذات اصلی ترین مانع به شمار می آید.
اخلاق اجتماعی به معنای افعال و امور اختیاری که اصالتاً و در درجه نخست مربوط به دیگران میشود نیز مانند اخلاق فردی در سه حوزه شناخت، عواطف وافعال و رفتار با موانعی روبرو میگردد:
در حوزه شناخت موانعی مانند نشناختن شأن انسان، نشناختن ارزشها، خودبرتربینی و خود کمبینی و در حوزه عمل و رفتار موانعی چون ارتباط با آلودگان به رذایل، تبعیض، فقر، حاکمان سوء، رسانهها و سرانجام در حوزه عواطف با موانعی همانند حب و بغض خویشاوندی، حب و بغض نژادی و حب و بغض دینی روبروست.
در بخش پایانی به ارتباط موانع با یکدیگر و راهکارهای کلی درمان آن توجه شده است. موانع شناختی، عاطفی و رفتاری در عین اینکه در ماهیت متفاوتند، در عمل و اثرگذاری ارتباط متقابل دارند. درمان کلی موانع ایمان، حب خدا و عمل صالح است.
منبع:پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
كلمات كليدي :
معرفی آثار , آثار علمی پژوهشکده فرهنگ و معارف قران
تاریخ خبر: 1399/10/2 سهشنبهتعداد بازدید کل: 89 تعداد بازدید امروز: 2