اندیشه سیاسی متفکران مسلمان/دفتر اول

•    کتاب‌نامه
•    نمایه‌ها

موضوع اثر و اهمیت آن
این اثر، دربارۀ اندیشه‌های سیاسی چهار متفکر اسلامی (نجم‌الدین رازی، قطب‌الدین رازی، میر سیدعلی همدانی و حاج ملاهادی سبزواری) است. اهمیت این موضوع از آن جهت است که متفکران اسلامی دورۀ میانه اسلامی در مظان این اتهام بوده‌اند که فاقد اندیشه سیاسی‌اند. این اثر در پی دفع این اتهام‌هاست. از سوی دیگر، تاکنون تلاشی در جهت بازبینی و بازشناسی اندیشه‌های سیاسی آنان صورت نگرفته است و این اثر، به این امر، همت گماشته تا معرف اندیشه‌های سیاسی آنان باشد.

برجستگی‌های اثر نسبت به آثار مشابه
برجستگی این اثر از آن جهت است که برای اولین بار، این چهار متفکر به‌عنوان متفکر سیاسی و صاحب اندیشه سیاسی معرفی شده و اندیشه سیاسی آنها تألیف و به حوزه‌های علمی و فرهنگی معرفی شده است.

روش تحقیق و شیوه ارائه مطالب
در این تحقیق، در تحلیل اندیشه‌ها و نظریات سیاسی این متفکران، از روش تحلیل درونی استفاده شده است. در این روش، متفکر به‌عنوان یک فیلسوف برخوردار از یک دستگاه فلسفی در نظر گرفته شده که اندیشه‌ها و نظریات سیاسی ایشان، مبتنی بر مبانی هستی‌شناسی، انسان‌شناسی و معرفت‌شناسی فرض شده است و توصیف و تبیین این مبانی، چنین اندیشه‌های اجتماعی و سیاسی را برتابیده است.

نتیجۀ اثر
1 – رفع اتهام و ابهام از این‌که متفکران اسلامی، اندیشه سیاسی مرتبط با حیات اجتماعی ندارند. در این اثر روشن شده است که متفکران موردنظر، اولاً اندیشه سیاسی اجتماعی داشته و ثانیاً، اندیشه‌های‌شان متأثر از محیط فرهنگی و سیاسی زمانه خود بوده است؛
2 – در این تحقیق، بخشی از تاریخ اندیشه‌های سیاسی مسلمانان - که تاکنون مکتوم مانده بود - بازشناسی شده است؛
3 – هر نوع تأمل اساسی از حیات سیاسی امروز جامعه مسلمین، نیازمند توجه به سنت گذشته خود می‌باشد و این اثر، تأمین‌کننده چنین نیازی می‌باشد.

مباحث اصلی اثر
این اثر به دلیل این‌که مجموعه مقالات می‌باشد. مباحث اصلی آن عناوین مشخص و یک‌سانی ندارند؛ اگرچه در یک ساختار کلی قابل معرفی می‌باشند.این مقالات، ابتدا به معرفی زندگی و زمانه اندیشور پرداخته‌اند، تا معضلات، دغدغه و مسائل فکری هر یک از متفکران مورد بحث مشخص، و معلوم شود دغدغۀ اساسی متفکر چه بوده و متفکر به چه چیزی می‌اندیشیده است.در فصل دیگر، مبانی هستی‌شناختی، انسان‌شناسی و معرفت‌شناسی متفکران نام‌برده به بحث گذارده شده است، تا معلوم گردد که تأملات، اندیشه‌ها و نظریات سیاسی متفکران مذکور براساس چه نوع مبانی بوده است و از چه ماهیت نظری برخوردارند.در فصل بعدی، ساختار اندیشه سیاسی متفکران مورد بحث واقع شده است. در این ساختار، عموماً بحث از ماهیت، ضرورت و هستی جامعه، سیاست، حکومت و نظام سیاسی مطلوب مورد بحث و کنکاش واقع شده است.
منبع:پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
كلمات كليدي : آثار علمی , آثار پژوهشی , آثار علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی