پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی

 اخلاقی زیستن و تبیین ادلّۀ آن

این پژوهش می‌کوشد با روش توصیفی تحلیلی پاسخ‌های دو دین بزرگ الهی، یعنی اسلام و مسیحیت را به این پرسش اصلی که «چرا باید اخلاقی زندگی کرد» جویا شود.
چکیده کتابِ  اخلاقی¬زیستن و تبیین ادلّۀ آن؛ مقایسۀ نظرگاه اسلام و مسیحیت بر اساس قرآن و عهدین
این پژوهش می‌کوشد با روش توصیفی تحلیلی پاسخ‌های دو دین بزرگ الهی، یعنی اسلام و مسیحیت را به این پرسش اصلی که «چرا باید اخلاقی زندگی کرد» جویا شود.
برای ارائۀ پاسخ درست و منطقی به این پرسش اصلی، باید ابتدا مبانی بحث کاملاً مشخص شود. به همین جهت بخش نخست دربارۀ مبانی خداشناختی، جهان‌شناختی، انسان‌شناختی و ارزش‌شناختی بحث می‌کند.
در مرحلۀ بعد باید تبیین شود که مراد از اخلاقی‌زیستن چیست و زیست اخلاقی چه ساحت‌هایی را در بر می‌گیرد و موانع آن کدام است.
به همین جهت در بخش دوم به مفهوم‌شناسی اخلاقی¬زیستن پرداخته است. مراد از اخلاقی¬زیستن آن است که شخص دارای صفات، حالات و ویژگی‌های اخلاقی باشد و در زندگی بر اساس آگاهی و اختیار خود کارهای ارزشی که متصف به خوب و بد می‌شوند و می‌توانند برای نفس انسان کمال یا نقصی ایجاد کنند، انجام دهد.
بعد از تبیین مبانی و مفهوم‌شناسی اخلاقی¬زیستن، در بخش سومِ کتاب که مهم‌ترین بخش آن به شمار می‌آید به صورت خاص به پرسش اصلی پاسخ می‌دهد.
اسلام و مسیحیت بر این باورند که اخلاقی¬زیستن امری عقلانی است و می‌توان با ارائه دلایلی درستی آن را توجیه کرد. ادله اخلاقی¬زیستن از دیدگاه اسلام عبارت‌اند از: تخلق به اخلاق الهی؛ تخلق به اخلاق پیامبر اعظم و اولیای الهی؛ دریافت پاداش و مجازات الهی در دنیا؛ دریافت پاداش و مجازات الهی در آخرت؛ حضور در محضر الهی؛ دوراندیشی و دفع عقاب محتمل؛ تجسم حقیقت وجودی انسان و نیل به کمال نهایی و سعادت جاودانی. ادله اخلاقی¬زیستن از دیدگاه مسیحیت هم عبارت است از: تقلید از خدا؛ تشبّه به عیسی مسیح؛ ورود به ملکوت خدا/ آسمان و نیل به نجات و رستگاری.

بدین ترتیب این پژوهش در سه بخش اصلی و هر بخش در قالب دو  فصل متناظر به هم دیدگاه‌های اسلام و مسیحیت را بر اساس قرآن کریم و عهدین به بحث و کاوش می‌گذارد. در پایان مطالب را جمع¬بندی و موارد تشابه و تمایز میان دیدگاه اسلام و مسیحیت را برجسته کرده و با بیان چالش‌هایی که مسیحیت با آنها مواجه است، مطالب خود را به پایان برده است.
منبع: اداره نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
كلمات كليدي : آثار علمی پژوهشکده فلسفه و کلام , حجت الاسلام والمسلمین مصطفی آزادیان

تاریخ خبر: 1399/3/31 شنبه
تعداد بازدید کل: 401 تعداد بازدید امروز: 1
 
امتیاز دهی
 
 

[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 402
Guest (PortalGuest)

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي - دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
مجری سایت : شرکت سیگما